Artister

Jack Vreeswijk

Elinor Brolin

Filip Jers & Emil Ernebro

Systrarna Ericsson

Ivar Skippervold

Frida Andersson

Johan Eriksson

Cajsastina Åkerström

Pärra Eriksson & Maria Larsson

Susanne Alvfengren

Billy Opel

Här kommer vår första bokade artist till sommarens visfestival och det är inte någon  mindre än Jack Vreeswijk. Detta är väl en man som egentligen inte behöver någon presentation. Efter att farsan Cornelis gick bort 1987 så gick det lite upp och ner för Jack både musikaliskt och i livet i övrigt. Men efter en visturné -94 och utgivningen av skivan Is i magen -95 så släppte det riktigt för Jack. Han är idag en av våra mest älskade visartister som fått både Cornelis- och Fred Åkerström stipendiet.

Här ber vi att få presentera en otroligt duktig och omtyckt sångerska från Ludvika nämligen Ellinor Brolin. Detta är en tjej som har specialiserat sig på Kjell Höglunds digra låtskatt. Men det är inte så att hon bara tolkar Kjell utan hon har också uppträtt tillsammans med honom medan han ännu orkade vara ute och turnera. Som kuriosa kan vi även nämna att hon är med och sjunger på Arvikabandet Möra-Pers senaste platta.

Detta är två världsartister som visserligen har besökt bygden förut men vi vill inget hellre än att välkomna dem tillbaka. Filip Jers är dubbel världsmästare i munspel och han hanterar sina munspel på ett sätt som man inte tror är möjligt. Samtidigt har vi på scenen gitarrvirtuosen Emil Ernebro som också är av yppersta världsklass på sin gitarr. Vi är väldigt stolta att kunna presentera dessa båda legendarer på vår festival.

Så låt oss presentera Systrarna Ericsson som består av Elin och Linnea Ericsson, två systrar ifrån Gunnarskog i Värmland. De sjunger och spelar sin egenskrivna musik. Låtarna är melodiska, både lugna och medryckande och texterna är ärliga med reflektioner kring deras egna liv. Kombinationen av bozouki, gitarr och stämsång skapar det spännande soundet på deras låtar. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna till Stavnäs Visfestival 2020.

Vår duktige trollkarl Joakim som har roat och trollat för alla barn de två första festivalerna råkade säga fel trollformel och försvann långt ner i sin hatt. Istället dök en glad man vid namn Ivar Skippervold från vårt kära grannland Norge upp istället. Han är trollkarl, spelar dockteater och har även gjort julkalender för TVNorge. Inte nog med detta för Ivar är också kompositör och låtskrivare och har gjort flera musicals för kyrkan i Norge. Ivar har även spelat in 35 album och legat högt upp på ”Norsktoppen”. Så naturligtvis kommer denne musikaliske mångsysslare att inte bara trolla utan han kommer naturligtvis även att äntra festivalens scen den 27 juni 2020 och sjunga för oss.

Frida Andersson är en finlandssvensk singer & songwriter artist från Ekenäs i Finland. Redan som fyraåring meddelade hon sina föräldrar bestämt att hon skulle bli sångerska som stor – och det blev hon. Förutom sången är Frida en duktig gitarrist och utbildad ljudtekniker. Hon har släppt två fantastiska skivor på sitt eget bolag och den senaste ”Håll mej hårt” som kom 2014 blev en stor framgång för denna känslostorm till artist. Frida har också samarbetat med Bo Sundström från Bo Kaspers orkester i ett par duetter. Med ett känslosamt framträdande och med en stor scennärvaro har Frida under de senaste åren växt till en stor artist. Den 27/6 2020 står hon på Stavnäs Visfestivals scen och det får ni inte missa.

En av de viktigaste personerna på vår festival är den som håller i alla trådarna nere på scenen. Det är en av de mest erfarna när det gäller festivaler och han har själv anordnat Malungsfors visfestival i snart 15 år. Ja vi pratar naturligtvis om vår populäre konferencier Johan Eriksson som ska hålla i trådarna även på festivalen 2020. Eftersom han också är en mycket efterfrågad musiker, sångare och låtskrivare så kommer han även att köra en egen avdelning med sina låtar. Publiken på årets festival fick ju också uppleva hur Johan tog upp en massa barn på scenen och tillsammans med dem och övrig publik framförde allsånger där alla hängde med. Vi hoppas på en repris av detta på Stavnäs Visfestival den 27 juni 2020.

Detta är en artist som egentligen inte behöver någon presentation för det flesta känner säkert till och har hört CajsaStina Åkerström. Hon är just nu ute på en lång Sverigeturné samtidigt som hon firar sina 25 år som artist. Ja det är faktiskt 25 år sedan denna känsliga sångerska med sin nära och träffande musik slog igenom med dunder och brak. Det var albumet ”CajsaStina” och framför allt låten ”Fråga stjärnorna” som direkt gav henne en tredubbel guldskiva och fick många svenskar att älska hennes röst. I mitten av 90-talet gav hon sig till och med ut på turné med Rocktåget tillsammans med Uggla och Orup men växlade som tur var in på rätt spår igen. Nu 14 album senare är CajsaStina en av våra mest spelade och efterlängtade artister. Hon gjorde ett bejublat uppträdande på Stavnäs Visfestival 2018 och den 27 juni 2020 kommer hon garanterat att göra det igen.

Naturligtvis kommer det även att finnas lokala artister på Stavnäs Visfestival den 27 juni 2020. Detta är två artister med anknytning till bygden men som ändå är kända i en stor del av landet. Pärra Eriksson och Maria Larsson är i vanliga fall två av medlemmarna i folkrockbandet Möra-Per som nu har sju album i bagaget. Pärra är låtskrivaren som sjunger, spelar gitarr och munspel. Maria som för övrigt är riksspeleman spelar fiol och sjunger. Dessa två röster tillsammans ger publiken låtar med stämning och eftertanke. Lägger man sedan till deras sätt att hantera sina instrument blir upplevelsen en höjdare. Med sig denna dag har de den norske multimusikern Freddy Holm. Förutom att han har producerat Pärras nyutkomna album så spelar han också de flesta instrument som om han aldrig gjort något annat. En trio värd att vänta på!

Detta är ytterligare en efterlängtad artist nämligen Susanne Alfvengren. Vem minns inte hennes genombrottslåt När vi rör varann från skivan Magneter som kom i mitten på 80-talet. Förutom sin vackra röst sjöng hon på sin gotländska dialekt som förmodligen gjorde sitt till att låten blev en riktig storsäljare. Susanne har gjort ett 10 tal album, gjort någon filmroll, varit med i Melodifestivalen men framför allt turnerat runt omkring i landet. Hon har en förmåga att efter varje låt prata sig fram till nästa utan att bli varken långrandig eller tramsig. Det kan vara prat om kärlek, längtan, livet, naturen eller möten mellan människor. Dessutom har hon en publikkontakt som gör att varje människa i publiken känner att det är just henne eller honom hon pratar med.

En artist som gjorde succé på vår första festival och som väldigt många vill höra igen är den smått galne dalmasen Billy Opel. Så naturligtvis böjer vi oss för er önskan kära publik och kör en repris. Egentligen står det Erik Morell i hans pass men det är under sitt artistnamn Billy Opel som han är känd. Han är en riktigt rolig prick och det är svårt att inte dra på smilbanden när man hör låtar som; Jag ville bli Bandit eller Grip mig. Musiken har funnits med ända sedan han var liten. Fascinationen för musik, texter och framför allt för att stå på scenen samt känslan av att få roa och underhålla människor är svårslagen. Detta brukar också märkas i de många berättelser och anekdoter som dyker upp mellan låtarna.

Flera artister tillkommer inom kort.

Mats Classons Skogsvård i Mangskog AB

Copyright @ All Rights Reserved