Om oss

Stavnäs Visfestival är ett projekt där Stavnäs hembygdsförening och Stavnäs visklubb samverkar för att tillsammans ge er alla en skön kulturupplevelse.

Det är Värmlands enda och mycket efterlängtade visfestival. En i alla avseenden jämställd festival med bredd och kvalitet i en skön blandning.

En festival som är tillgänglig för alla.Vi bjuder på levande kultur i en skön miljö

Lite bakgrund:

Stavnäs Hembygdsförening bildades redan 1930 och åren därefter uppfördes vad som idag kallas Stavnäs Hembygdsgård. Under 1950-talet uppfördes en friluftsscen alldeles vid kanten av sjön Billingen. Denna och övriga byggnader har med åren underhållits och renoverats pietetsfullt så föreningen förfogar idag över en väl fungerande mötesplats för unga och äldre. De populära midsommarfirandena lockar årligen 500-600 deltagare i alla åldrar. Även föreningens övriga program med fisketävling, konstutställning, braskväll, gudstjänst mm samlar många i bygden. Under 2017 genomförde föreningen en total ombyggnation av friluftsscenen och ett omfattande arbete med handikappanpassning och utökad publiktillgänglighet vilket skapade helt nya förutsättningar för större evenemang. I samband med detta uppkom tankar om att söka utökat samarbete med den unga och blomstrande föreningen Stavnäs Visklubb.

År 2010 bildade ett antal vis- och musikintresserade en ideell förening som man kallade Stavnäs Visklubb. På den hyrda scenen på bygdegården Billingsudde har nu visklubben anordnat ett femtiotal viskvällar med både kända och mindre kända artister. Visklubben har belönats med Arvika kommuns Kommunpris 2014 och har blivit ett begrepp inom kulturlivet i västra Värmland. Stavnäs Visklubb har också ett organiserat samarbete med andra visklubbar i västra Sverige.